Close

Oostzee – In het spoor van de Vikingen

Oostzee – Kopenhagen

In het spoor van de Vikingen

Waarom zou je nog dromen van een relaxte zeiltocht langs de mooiste plekjes van de Oostzee als je deze wens dit jaar gewoon kunt laten uitkomen. Atlantic Sailing heeft voor juli/augustus 2017 een 26-daagse prachtige flottielje zeiltocht naar de kleine zeemeermin in het Deense Kopenhagen op het programma staan. Onderweg bewonder je prachtige kusten, grillige fjorden en pittoreske vissersdorpjes, waar je spontaan verse vis koopt voor de barbecue ’s avonds aan boord.

Flottielje zeilen Oostzee / Kopenhagen

  • Het flottielje naar de Oostzee vertrekt op maandag 17 juli 2017 en is op vrijdag 11 augustus weer terug in Lauwersoog.
  • We verzamelen op zondag 16 juli in Lauwersoog.
  • Je geniet vier weken van een boeiende zeiltocht langs fraaie kusten, pittoreske dorpjes en weelderige wateren.
  • Er zeilen maximaal 12 schepen mee in ons flottielje

Wanneer vertrekken we?

Op eigen kiel met Atlantic Sailing naar de Oostzee is mogelijk op maandag 17 juli. De reis neemt 4 weken in beslag. De vertrekhaven is Lauwersoog. Hier keren we ook weer terug.

Wij hanteren geen minimum aantal boten aan flottielje zeilen

Bij Atlantic Sailing hanteren wij het principe dat de zeilreis altijd doorgaat, ook wanneer de animo voor deze vertrekdatum niet zo heel groot is. Wij beseffen dat jij je sinds je inschrijving bent gaan verheugen op deze bijzondere zeiltocht. Afzeggen zou een enorme domper zijn. Daarom gaat onze zeilreis naar de Oostzee altijd door.

De kosten voor de begeleiding van deze zeilreis naar de Oostzee / Kopenhagen bedragen 1450 euro per jacht.

Wil je meer weten? Neem dan gerust even contact met ons op. Mail naar info@atlanticsailing.nl of bel 06 51955691.

Welke route varen we?

In tegenstelling tot onze flottielje zeiltocht naar Engeland staat de route van onze zeiltocht over de Oostzee wel vast, ook al blijven we altijd afhankelijk van het weer. Zeilen met Atlantic Sailing staat helemaal in het teken van genieten. Dus trekken we voor deze zeiltocht vier weken uit. We hoeven ons dus niet te haasten, hebben onderweg tijd genoeg voor een stop in een van de pittoreske ouderwetse vissershaventjes die de Denemarken rijk is. De langste vaardag is 65 mijl.

Onze vertrekhaven is Lauwersoog. Voor schepen met een diepgang van meer dan 1.80 meter is het echter mogelijk om al twee dagen eerder met onze schipper vanuit Harlingen te vertrekken. De eerste vaardag is van Harlingen naar Vlieland. Een dag later volgt dan de zeilreis naar Lauwersoog waar we de andere deelnemers aan deze flottielje zeilreis ontmoeten.

Lauwersoog (vertrek)

Iedereen kent Lauwersoog, de vertrekhaven van onze reis naar de Oostzee en Kopenhagen. De haven ligt tussen twee prachtige natuurgebieden: de Waddenzee en het Lauwersmeer. Julie tocht hiernaartoe is al adembenemend. Een voorbode van al het moois dat ons nog te wachten staat.

De haven heeft een visafslag met eigen ijsvoorziening, visgroothandels, een bedrijf met allerhande scheepsbenodigdheden, een douanekantoor, een drijvend dok voor onderhoudswerkzaamheden aan de vissersschepen, een aantal restaurants en viswinkels en sportvisbedrijven.

De passantenhaven is ideaal voor een verblijf van één nacht of enkele dagen. De steigers zijn voorzien van elektriciteit en water en in het havengebouw bevinden zich alle benodigde facilitaire voorzieningen. Horecagelegenheden bevinden zich op loopafstand en in de omgeving zijn diverse toeristische trekpleisters.

Norderney 58 zeemijlen (1e vaardag, dag 1)

norderney-westen_h.koldeVandaag maken we een mooie tocht boven de eilanden (Borkum) langs, richting Norderney. Dat is een typisch Duits badplaatsje met kuuroord allures en heeft qua vorm veel weg van Terschelling. Het stadje – met statige gebouwen verscholen tussen hoogbouw – ligt in de kop, daarna volgt de rest van het eiland. Vroeger kwam adelijk Duitsland hiernaartoe.

Norderney is verreweg de meest favoriete haven voor een tussenstop richting het Kielerkanaal. Logisch, want deze sfeervolle moderne haven met meer dan 400 ligplaatsen is niet alleen de grootste in het gebied, maar heeft tevens voldoende diepgang en is daardoor ook bij laagwater toegankelijk. Het binnenvaren van het zeegat bij Norderney vergt enige aandacht, vooral bij aanlandige wind en uitlopend tij. De haven moet vanwege de vele veerdiensten ruim worden genomen.

Cuxhaven 65 (dag 2)

Het is altijd spectaculair om voor de eerste keer de Elbe naar Cuxhaven op te varen. Vlak voor we daaraan beginnen passeren we gigantische zeeschepen die voor anker liggen, wachtend op de loods.

De haven zelf is allesbehalve romantisch, maar wel van alle gemakken voorzien en een begrip onder zeilers. Cuxhaven is hét verzamelpunt voor zeilers op doorreis van en naar de Scandinavische wateren. De prima maaltijden en het lekkere bier in het clubhuis worden geroemd, en maken veel goed. Ontdek het zelf.

Rendsburg 55 (dag 3 en 4)

kiel-rendsVandaag varen we via de sluizen bij Brunsbüttel het Kielerkanaal op, voor het eerste deel van onze tocht op de motor over deze levendige waterweg naar de Oostzee. Laat je niet afschrikken door de eerste kilometers. Dan varen we nog langs de olie-industrie. Daarna begint het genieten en meandert ‘t kanaal door moerassen en heuvels. Glooiende oevers, met bomen, open velden, kwetterende vogels en prachtige bruggen, die nog stammen uit 1895. Vooral de spoorbrug met hangende pont bij ons einddoel van vandaag – Rendsburg – is oogverblindend. Rendsburg is een pittoresk vestingstandje met uitstekende voorzieningen. We blijven hier 2 dagen. Hier kun je eventueel de laatste inkopen doen voor onze trip. Proviand, waaronder bier en wijn is hier stukken goedkoper dan in Denemarken.

Moltenont 25 (dag 5)

Een heerlijke korte tocht vandaag. We gaan relaxt de sluizen door om vrijwel kort daarna alweer aan te meren in Moltenont. Dat is een kleine badplaats, net onder Laboe. Moltenont heeft een gezellig vissershaventje.

Nystad 64 (dag 6 en7)

nysted_august_2013_-_maria_wittendorff_1Vandaag een zeeslag van 64 mijl. Hijs de zeilen, we zijn op weg naar Nysted, de meest zuidelijke koopstad van Denemarken, gelegen op Lolland. Het landschap ten noordwesten van Nysted wordt gedomineerd door heuvels, meren en bossen.

Wie na onze lange trip op het water nog niet genoeg windbeleving heeft opgesnoven, kan in Nysted een bezoekje brengen aan het belevingscentrum ’de Wereld van de Wind’ in het havengebouw op Nysted Haven.

In de haven van Nysted zijn alle benodigde faciliteiten voor zeil- en motorboten. Langs de westkust bevinden zich nog vier kleinere havens. Deze worden vooral gebruikt door de lokale hobbyvissers.

Klintholm 48 (dag 8 en 9)

k30953_associated_99Stel je toch eens voor. Je gaat even met je zeiljacht voor anker. Aan de ene kant de Oostzee, zo ver het oog reikt. Draai je je vervolgens 180 graden om dan steken de majestueuze krijtrotsen van Mons Klint bijna 150 meter boven het water uit. Een witte vlakte, zo hoog als wolkenkrabbers, steekt wit af tegen het donkere water. Dat is wat je ziet, een paar mijl voor we ons einddoel van deze dagetappe bereiken.

Krijtrotsen die 75 miljoen jaar – het kan een paar jaar schelen – in het Krijttijdperk in een ondiepe zee zijn ontstaan. Mons Klint is dé attractie en dus een enorme trekpleister. Maar laat je niet verleiden om te dicht langs de grillige kust te varen. Tot ongeveer een halve mijl is er een diepgang van 4 meter, dichterbij is het ondiep en liggen er veel stenen.

De haven van Klintholm is modern en heeft een paar havenbekkens, die te herkennen zijn aan de houten vakantiehuisjes rondom. R is geen ontkomen aan: de havenmeester wijst waar je moet aanmeren. Oh ja, aan weerszijden van de haven zijn veel visnetten uitgezet. Dat levert mooie plaatjes op. En wie weet eten we ’s avonds vis die dezelfde ochtend uit de netten werd gehaald. We blijven hier twee dagen.

Kopenhagen 55 (dag 10 en 11)

Deze dag zetten we koers richting Kopenhagen. Deze bruisende havenstad – met de Zeemeermin als bekendste pleisterplaats – heeft zo veel toeristische attracties dat het geen recht doet deze gewoon een voor een op te lepelen. Juist vanwege alle bezienswaardigheden blijven we hier twee keer overnachten. Je hebt dan in elk geval 1 hele dag om de stad te verkennen. Neem eens een kijkje in het gezellige stadsdeel Christianhavn, met restaurantjes en gezellige cafeetjes.

Het havencomplex van Kopenhagen heeft twee aanloopgeulen en wij naderen de stad via de Lynetten Lo/b. We mogen alleen op de motor de haven binnenvaren. Er zijn drie havens waar we kunnen aanmeren voor de twee overnachtingen. We hopen op een plek in de Christianhaven.

Höganäs in Zweden 31 (dag 12 en 13)

HoganasVandaag brengen we een bezoek aan het land van Björn, Benny, Anni-Frid en Agnetha. De tocht naar het Zweedse Höganäs is slechts 31 mijl. Höganäs is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente in Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden. De stad heeft ruim dertienduizend inwoners. Oorspronkelijk was het een vissersdorp, maar later werd er mijnbouw ontwikkeld en kolen en klei gewonnen. De stad is ook bekend vanwege keramiek. Omdat we het lekker rustig aan kunnen doen, blijven we ons ook hier twee dagen vermaken.

 

Hundested 35 (dag 14 en 15)

Hundested2Na twee dagen Zweden varen we weer richting Deense wateren en kusten. We zetten koers naar Hundested, een levendige plaats op de oostoever van de Isefjord. Elk jaar in week 27 stroomt de haven van dit toeristenstadje vol met duizenden toeristen die niks willen missen van het Visfiletfeest. Vier dagen lang doen ze zich tegoed aan vis met friet.

Ballen op het eiland Samsø 48 (dag 16 en 17)

10-Harbour-of-Ballen-on-island-Sams%C3%B8Nog een pareltje op onze reis: het beregezellige Ballen op het eiland Samsø. Daar waar de Kleine Belt, het Kattegat en de Grote Belt elkaar ontmoeten, daar hoort u waarschijnlijk de eerste klanken van de Deense trekzak. Weg van het gezellige centrum lijkt het soms wel of de tijd heeft stilgestaan. Eenmaal op het eiland zie je langs de weg uitstalkasten met groenten. Leefden er vroeger rendierjagers, tegenwoordig wordt de boterham vooral verdiend met akkerbouw, visserij en in het toerisme. De vuurtoren op de zuidwestpunt is een bezichtiging meer dan waard.

 

Middelfart 39 (dag 18 en 19)

middelfart_skibsvaerft_i_regn_orginal_1Aan het eind van deze heerlijke en relatief korte zeildag wacht ons een prachtig uitzicht vanuit de haven van Middelfart over de Kleine Belt. Wie houdt van het nachtleven, komt in Middelfart niks te kort. Het uitgaansleven is hier… euh… levendig. Maar er is ook een werf waar oude schepen worden gerestaureerd. Oh ja, in deze haven liggen we niet in mooie boxen, maar gewoon lekker los aan de kade. Maar het kan ook zomaar zijn dat we één nacht voor anker gaan bij Faeno. Met uitzicht op karakteristieke huizen. Een ervaring die je echt niet wilt missen.

Sønderborg 45 (dag 20 en 21)

sonderborgTijdens de tocht naar Sønderborg is het pas echt waanzinnig genieten. We varen via het schitterende Alsfjord en de Alsund. We hebben de keuze uit verschillende havens. Maar er zijn ook diverse bijzondere plekken buiten de haven waar we voor anker kunnen gaan, zoals Høruphavn. Dat ligt aan de zuidzijde van het eiland Als, op het schiereiland. Dit is een populaire ankerplaats. Met een bijboot kunnen we hier aan land voor een wandeling naar de karakteristieke vuurtoren van Kagnaes.

 

 

Laboe 38 (dag 22)

laboe-und-innenfoerdeHet einddoel van vandaag is het Oostzeebadplaatsje Laboe, aan de oostoever van de Kielerfjord. Laboe heeft een heerlijk strand en de haven ligt dichtbij winkels. Het is onze laatste stop voor we het Kielerkanaal weer opvaren.

Rendsburg of Brunsbüttel 25 (dag 23)

Afhankelijk van het getij meren we vandaag aan in Rendsburg of Brunsbüttel. Rendsburg kennen we nog van de heenreis. Brunsbüttel heeft een jachthaventje dat onder alle weersomstandigheden veilig is. Je kunt hier gratis afmeren en een kijkje nemen in het kanaalmuseum.

Cuxhaven 54 (dag 24)

Het wordt een weerzien met Cuxhaven dat we later op de dag na een lekkere lange trip en een mooie dag op het water bereiken.

Norderney 68 (dag 25)

De volgende dag wacht ons de lange oversteek naar Norderney. De ervaring die we inmiddels hebben opgedaan, kunnen we vandaag mooi in de praktijk brengen. Een pittige dag, die extra voldoening geeft als we de haven van Norderney binnenvaren.

Lauwersoog 58 (dag 26)

Voor de meesten van ons de laatste etappe van deze heerlijke zeereis. Hier nemen we na een heerlijk lange dag op het water – met een brok in de keel – afscheid van elkaar.

Alleen voor boten met een diepgang van 1.80 meter of meer is het mogelijk om onder begeleiding door te varen naar Vlieland en de haven van Harlingen:

Vlieland 62 (dag 27)

Vandaag beginnen we aan een flinke klus: de tocht naar Vlieland. Het is een van de fraaiste eilanden van de Nederlandse Wadden.

Harlingen 20 (dag 28)

Het allerlaatste stukje van deze reis is het puur genieten op het Nederlandse Wad. We varen naar de drukte van het toerisme in Harlingen.

Heb je interesse in deze reis, neem dan gerust even contact met ons op: 06 51955691.

Vraag informatiepakket nu aan