Close

Engeland

Engeland

Hier aan de kust, de Britse kust

Met je eigen zeiljacht de oversteek maken naar de Engelse oostkust is een van de meest enerverende zeilreisjes die je vanuit Nederland kunt maken. Zodra we de Hollandse kust achter ons hebben gelaten, wanen we ons even helemaal alleen op zee. Zowel voor als achter ons bevindt zich alleen maar water. Het wordt helemaal leuk als we ook de nacht op de Noordzee doorbrengen, zoals tijdens onze negendaagse reis naar de Oostkust.

In 2017 maken wij in juni een leuke 9-daagse zeilreis op eigen kiel naar Lowestoft, Southwold (river Orwel), Pin Mill en Woolverstone. We vertrekken zaterdag 10 juni 2017 en zijn zaterdag 17 juni terug. We verzamelen op vrijdag 9 juni in de haven van IJmuiden. Meld je nu aan! Mail naar info@atlanticsailing.nl of bel 06 51955691. De kosten bedragen 450 euro per deelnemend jacht.

Deze heerlijke zeilreis maken we eind augustus 2017 nog een keer. We verzamelen dan op vrijdag 25 augustus, vertrekken zaterdag 26 augustus en zijn op zaterdag 2 september weer terug in IJmuiden. De kosten voor de begeleiding van deze zeilreis bedragen 450 euro. Meld je nu aan! Mail naar info@atlanticsailing.nl of bel 06 51955691.

Onze 9-daagse flottielje reis naar Engeland

Lowestoft-KOK-watersport-2_lHemelsbreed is het niet eens zo’n grote oversteek, de zeiltocht naar Engeland. Toch is voor veel zeilers de drempel om te gaan hoog. Onder de deskundige begeleiding van Atlantic Sailing doe je in negen dagen een leuke enerverende en onvergetelijke flottielje zeilervaring op.

Als het gaat om klassieke Britse bestemmingen dan staan Lowestoft en Southwold in de top drie van Nederlandse zeezeilers. De havens liggen zo’n 100 mijl westelijk van IJmuiden. We zullen geen hinder ondervinden van de windmolenparken die de Noordzee.

Dag 1 IJmuiden

We ontmoeten elkaar in IJmuiden Marina Seaport. Na een kennismaking, briefing en een lekker drankje bereiden wij ons voor op de oversteek van de Noordzee, inclusief een nacht op zee.

Dag 2 IJmuiden – Lowestoft

Vandaag gaan we onze uitdaging aan. We zijn er allemaal klaar voor: de oversteek van de Noordzee! Onderweg houden we contact met elkaar via de marifoon. Het wordt een heerlijke dag op het water en we kijken uit naar onze eerste nacht op open zee. Als de zon achter de horizon verdwijnt en de schemer inzet, neemt de spanning toe. Logisch. We hebben dan nog een hele nacht voor de boeg. We genieten van de sterrenpracht. Het is eigenlijk onmogelijk om te beschrijven hoe het is om een nacht op zee door te brengen. Veel beter is het dit gevoel zelf te ondergaan. Tegen het ochtendgloren, zien we in de verte de Engelse kust verschijnen.

Dag 3 Lowestoft 

22)_Lowestoft_Beach_&_Prom_(Jon_Gibbs)In de loop van de ochtend komen we aan in Lowestoft. Afhankelijk van het tij nemen we de aanloop via de noord of de zuidzijde van de zandbanken. We zijn verplicht ons te melden bij de havenautoriteiten, daarna komen we aan in het havenbassin en onze ligplaats. We zijn te gast in de oude en formele Royal Norfolk & Suffolk Yachtclub. In tegenstelling tot vroeger is het voor de vele bezoekers uit Nederland sinds enkele jaren niet langer verplicht met jasje en dasje te verschijnen.

Dag 4 Lowestoft (havendag)

De ideale dag om verder bij te komen van de lange overtocht en tevens een kijkje te nemen in Lowestoft zelf. Lowestoft is een badplaats en in de buurt van mooie natuurgebieden als de Suffolk Coast & Heaths en het nationale park The Broads. Hier kun je heerlijk wandelen. Er zijn ook boeiende musea: Lowestoft Museum, het scheepvaartmuseum en een museum van de marine-eenheid.

Vandaag is ook de briefing voor de zeiltocht naar onze volgende bestemming Southwold 12 NM aan de river Blythe. Voor de monding van de rivier Blythe ligt een drempel/grindbank . Deze kunnen we alleen passeren met hoogwater.

Dag 5 Southwold rivier Blythe

River-Orwell-Suffolk4We vertrekken met hoogwater. Na het passeren van de drempel varen we ongeveer 2 NM landinwaarts de rivier op naar onze volgende ligplaats. Dat wordt nog een hele uitdaging omdat we aanmeren op een stromende rivier. Maar met behulp van de havenmeester en de instructies van de flottielje leider, kun je deze ervaring even later met trots vermelden in je logboek. Briefing bestemming Wolverstone.

Dag 6 Southwold – Woolverstone rivier Orwell

river orwel-AnglianWay060620-385_bgEen pittige zeiltocht langs de kust brengt ons naar de monding van de rivier Orwell, met aan de zuidzijde Harwich en aan de noordzijde Felixstowe. We passeren een containerhaven waar grote (soms met het formaat van een enorm flatgebouw) containerschepen afmeren om te laden en te lossen. Op weg naar Woolverstone, met het opkomend tij, komen we langs de legendarische pub Pin Mill. Het vooruitzicht dat we straks in deze oude pub een pintje of wijntje kunnen drinken doet ons verlangen naar de laatste mijlen op het water.

Dag 7 Woolverstone Marina

Na een gezellige avond in de Pin Mill is het vandaag tijd om de rest van Woolverstone te verkennen. Misschien spreken we elkaar later vandaag wel weer in de pub. Het is een mooie plek voor de briefing van de zeiltocht van de volgende dag: de 135 mijlen naar IJmuiden, uiteraard weer met een nacht op zee.

Dag 8 Woolverstone-IJmuiden

cscl-globe-for-webWe maken ons op voor de terugreis naar IJmuiden. Met afgaand tij varen we de rivier af richting Harwich. We navigeren langs de zandbanken. Met behulp van de kardinale boeien en de instructies van de flottielje leider beginnen we voor de tweede keer aan de grote oversteek en opnieuw mogen we weer genieten van een nacht op de Noordzee.

Dag 9 IJmuiden

We komen vandaag aan in IJmuiden. We zien de schoorstenen van de hoogovens met goed weer al van verre. We nemen een ruime boog en varen om het nieuw te bouwen windmolenpark heen. Zonder vermaning van de pilot. Zo varen we de Seaport Marina binnen. Daar proosten we op de heerlijke week die achter ons ligt, nieuwe vriendschappen en een prachtige ervaring. We hebben wel een drankje verdiend.

In het logboek kunnen we maar liefst 300 NM offshore zeilervaring bijschrijven, inclusief twee nachten op zee!

Proost!

Ben je geïnteresseerd? Meld je nu aan! Mail naar info@atlanticsailing.nl of bel 06 51955691.

Voor de zomer van 2017 hebben we een reis van drie weken naar Londen op het programma staan. Je kunt je nu al aanmelden. De reis gaat gegarandeerd door. Zodra we de Hollandse kust achter ons hebben gelaten, wanen we ons even helemaal alleen op zee. Zowel voor als achter ons bevindt zich alleen maar water. Meer info lees je hieronder.

Toch niet helemaal alleen op het water

Maar schijn bedriegt. Al snel ontdek je dat we zeker niet de enigen op het water zijn. De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Vrachtschepen zo hoog als flatgebouwen verschijnen met regelmaat aan de horizon. Majestueus afgetekend tegen de blauwe lucht of een witte wolkenmassa. Door al dat scheepvaarverkeer gelden er strikte regels voor zeilen op de Noordzee. Je kunt niet zomaar in één rechte lijn naar bijvoorbeeld de havens van Londen varen. Het is puzzelen, en juist dat maakt de oversteek spannend, gecompliceerd, maar vooral heel erg enerverend.

Overnachting op open zee

De komende 24 uur is dit ons uitzicht. Behalve ’s nachts natuurlijk, want dan trekt op heldere momenten de sterrenpracht onze aandacht. De oversteek naar Engeland kan niet zonder een overnachting op het water. Maar wat een heerlijk vooruitzicht, de maneschijn op het water, het geklotst van het water, de wind en het vooruitzicht dat we bij het krieken van de dag de Engelse kust zien opdoemen.

Kan ik ook meezeilen op het moederschip?

Nee, het is helaas niet mogelijk om mee te zeilen op het zeilschip van de begeleiding.

Flottieljezeilen Engeland

  • Vertrekdatum van deze zeilreis op eigen kiel is nog onbekend
  • Der route is afhankelijk van de wind
  • Je geniet drie weken van een boeiende zeilreis
  • Er zeilen maximaal 12 schepen mee in ons flottielje

Welke route varen we?

Als ervaren zeiler weet je natuurlijk ook wel dat we vooraf niet kunnen aangeven wat onze exacte route wordt. De vaarroute is helemaal afhankelijk van het weer. Het einddoel van de heenreis is Londen. Op weg hiernaartoe en de terugvaart doen we enkele prachtige plekken langs de Engelse Oostkust aan.

De avond voor ons vertrek uit Nederland bepalen we aan de hand van de weersvoorspelling de route voor de eerste dagen. Daarna volgt elke ochtend een briefing van de route voor de dag zelf. Iedereen zeilt zijn eigen tempo, maar wordt wel geacht om op een bepaalde tijd op de plek van bestemming te zijn.

Wanneer vertrekken we?

Op eigen kiel met Atlantic Sailing naar Engeland zeilen is mogelijk in juli en augustus 2017. De reis neemt ongeveer 3 weken in beslag. De vertrekhaven wordt in onderling overleg bepaald, evenals de exacte vertrekdatum.

Wat is het minimum aantal boten voor deelname aan flottielje zeilen?

Bij Atlantic Sailing hanteren wij het principe dat de zeilreis altijd doorgaat, ook wanneer de animo voor deze vertrekdatum niet zo heel groot is. Wij beseffen dat jij je sinds je inschrijving bent gaan verheugen op deze bijzondere zeiltocht. Afzeggen zou een enorme domper zijn. Daarom gaat onze zeilreis naar England altijd door.

Wat kost de zeilreis naar Engeland?

Wil je onder onze deskundige begeleiding naar en langs de Engelse kust zeilen dan betaal je 1250 euro per deelnemende boot. Voor meer informatie en boekingen: info@atlanticsailing.nl of bel 06 51955691.

Vraag informatiepakket nu aan